nedeľa 8. februára 2015

Život s Freudom a tulipánovožravými mačkami



Visel tam celý január, pán S. Freud, zhovievavým pohľadom odobril nohavicový kostým s nažehlenými pukmi aj ružovú blúzku farby kože, farby duše, keby duša mala farbu. Vedel, že takto oduševnelá to zvládnem, že ma potom rozbolí hlava a v prvorepublikovej cukrárni si dám marcipánovú guľu v tvare prasačej hlavy (áno, je to regres do detinského štádia a rakvička so šlahačkou by bola ku kostýmu a titulu iste vhodnejšia, avšak kedy inokedy jesť marcipánové hlavy ako po štátnej záverečnej skúške a s vlastným bolehlavom?)

- Prosím vás, čo obsahuje tá prasačia hlava?
- Nerozumím!!

Bola v nej čokoláda a piškótové cesto, v tej marcipánovej, a v mojej vlastnej sa zrazu uvoľnili priestory, myšlienky začali plynúť voľnejšie, ľadové kryhy v pohybe, čo do seba narážajú, pohyb bolí, musí, niekedy. 

Asi po štyroch dňoch bolesť zmizla a zostalo len zrnenie, spomienka na sen, niečo o mori, ktoré bolo čiernobiele a blikalo ako starý televízor. Spomienky na spomienky, to asi tie nové priestory v hlave a hukot v nich. Rozprávam o tom Freudovi, ktorý sa tvári stále rovnako. Rozumí. 

Život čerstvého magistra sa moc nezmenil. Obrátil januárového Freuda v kalendári, na druhej škole vrcholí skúškové, chodí na prax, stále sa hanbí fotiť neznámych ľudí v autobuse, potrebuje solídnu prácu - mačky veľa žerú, naposledy sa pokúsili zožrať tulipány a potom sa spokojne slnili.

Tulipány sú nežné, nebolí z nich hlava a majú farbu duše, keby duša mala farbu. Neviem, kedy je vhodnejší čas na tulipány, ako na prelome dvoch najzimnejších mesiacov. Tulipánmi si zachrániť dušu, aspoň na chvíľu, spása, ktorú ... spasú mačky, ako všetky moje kvety, ale ten čas, kým ich nesiem domov, ich hlavy krehké ako roztápajúci sa sneh, krehké ako skutočnosť v našich hlavách. 

4 komentáre:

  1. Gratulujem k titulu. a už teraz sa teším na ďalšie slová, metafory a obrázky. veľa úspechov pri hľadaní dobreplatenej práce! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, no ono v mojich sferach moc dobre platena praca nehrozi, ale tak aspon nech je nejak dusevne obohacujuca:)

      Odstrániť